torsdag, oktober 18, 2007

Varför har vi rosa och blå band på BB?

Jag var på jämställdhetsministermöte i måndags i Helsingfors. Vi diskuterade kön och makt - hur man kan öka kvinnors representation i styrelser. Vidare lade vi ner mycket energi på hur vi kunde öka pappors intresse för föräldraledigheten samt förbättra kvinnors situation i arbetslivet. Förhoppningsvis får ni läsa om det i tidningarna i morgon.

Vid lunchen diskuterade jag men mina kolleger om allehanda ting. Vi kom över på barnafödande. Jag berättade att våra bebisar får rosa respektive blått band med nummerbrickan på BB. Stefan Wallin konstaterade att på finska sjukhus får man rosa eller ljusblå mössa. Danska, isländska, svenska och norska kollegorna var stumma och brast sedan ut i skratt - varför i all världen har de det?

Undersökningar har visat att vi omedvetet behandlar bebisar olika beroende om de är flickor eller pojkar. En annan undersökning visade att personalen på BB hade svårt att förhålla sig till barnen om de inte kände till deras kön.

Borde man inte kunna vänja sig av med det. Kan inte våra barn få behandlas lika första veckan i varje fall? Borde vi inte våga börja med vita band som våra nordiska kollegor?

Inga kommentarer: