fredag, oktober 05, 2007

Är importerad ekomjölk det klokaste?

Skall vi politiker lägga oss i vilken mjölk som serveras i skolan? Några föräldrar har vänt sig till mig och beklagat sig över att deras barn har slutat dricka mjölk i skolan sedan det endast serveras ekologisk mjölk.

Kanske frågan inte är så liten ändå. Ekologiskt är helt klart mer hälsosamt men hur stor är egentligen miljövinsten om man transporterar ekomjölk från Finland istället för att servera den som produceras lokalt? Vilka blir konsekvenserna för Åland om fler följer samma ekolinje och vårt eget mejeri får stänga? Om vi skall klara att möta framtiden måste vi sträva till att vara självförsörjande så lång det bara är möjligt - åtminstone enligt den kloke indianen Oren Lyon.

Föräldrarna säger att orsaken till att deras barn slutat dricka mjölk är att de tycker den smakar annorlunda än den de är vana vid och att den upplevs innehålla klumpar. Är det inte synd när vi har så god mjölk på Åland? Jag hoppas att skolan följer upp om konsumtionen på mjölk har minskat.

En förälder säger att en del barn saknar det tidigare alternativet att dricka fettfri mjölk. Den ekologiska serveras endast med en fetthalt. Vad tycker skolhälsovårdarna om det? Dessutom lär inte den ekologiska mjölken innehålla lika många vitaminer som vår ÅCA mjölk.

Våra offentliga institutioner skall satsa på ekologiska produkter så långt det bara är möjligt. Men om vi slår undan benen på vårt eget mejeri och om mjölkkonsumtionen dessutom minskar så borde man tänka om.

2 kommentarer:

Nils sa...

Åland must be a wonderfull place to visit, I hope to go soon :)

Britt Lundberg sa...

You are so very welcome. Regards Britt