tisdag, oktober 16, 2007

Och världen skälvde

Alla politiker borde läsa Ayn Rands "Och världen skälvde" för att få sig en tankeställare om hur betydelsefullt företagandet är för ett samhällets välstånd.


Boken är en spännande politisk/filosofisk thriller som handlar om mannen som sa att han skulle stanna världens motor - och gjorde det. Den är från sent femtiotal men känns både aktuell och inspirerande att läsa idag. Varvat med filosofiska djupa tankar finns spännande intriger och passionerad kärlek.

Huvudpersonen är en kvinna som kämpar för att rädda sitt järnvägsimperium. En mänsklig kvinna som med kreativt ledarskap och sin vägran att acceptera stagnation och hopplöshet konfronterar den roffarmentalitet som får samhällen att gå under och hon visar på att arbete, företagande och kunskapsutveckling är det som för välstånd med sig.

Huvudbudskapet i boken som jag tolkar det är vikten av att låta människan leva i frihet och njuta av frukten av sitt arbete och boken tar kål på misstänkliggörandet av dem som ärligt förtjänar sina pengar.

Går den att applicera på Åland idag? Absolut till de delar den visar att regleringar och undanflykter och förtryck får oss att tappa kreativiteten och gör oss passiva. Den stärker oss som är övertygade om att ingenting är omöjligt. Klokt konstaterar den också att man måste bevisa att fri ekonomi är av värde för oss alla och att den omfattar social hänsyn annars kommer folket aldrig att acceptera det.

Problemet är hur skall man få en fri ekonomi att fungera fullt ut på vårt insulära Åland? En fri ekonomi kan inte bestå utan konkurrens. Utmaningen är få ökad konkurrens inom samhället för att kunna stå sig i konkurrensen om attraktion med samhällen runt om oss. Därför blir verkligheten hos oss i vissa fall beroende av att samhället griper in.

I en undersökning av Library of Congress har boken blivit framröstad till den bok som näst efter Bibeln påverkat människor mest - läs den!

Inga kommentarer: