söndag, augusti 26, 2007

Skratt som motion

Jag läser just nu "Den självläkande människan" av Susanna Ehdin.

Hon berättar i boken att skratt fungerar som inre jogging. Skratt tiofördubblar hjärtfrekvensen på tio sekunder mot 10 minuter om du ror. Skratt ökar energianvändningen med 75% jämfört med vilostadium. Musklerna i bröstet, mellangärdet, skuldrorna, halsen och ansiktet påverkas. Dessutom masseras samtidigt viktiga inre organ. Blodcirkulationen stimuleras och syreupptagningsförmåkan ökar.Andningen påverkas också positivt av ett gott skratt. Efter skrattet infinner en skön avslappning. Skratt främjar immunförsvaret. Ser man något komiskt i en besvärlig situation upplevs den mindre hotande och mindre stresshormon utlöses. Skratt har en befriande effekt på oro och ångest. Det går inte att skratta och vara orolig samtidigt!

Flödet i kroppen påverkas också av glädje och eufori. Det är därför viktigt att varje dag göra saker man blir glad av.

Sexualitet är också viktigt. Särskilt om man är man lär man leva längre om man har ett aktivt sexliv. Hon hänvisar till en engelsk studie som visar att dödligheten bland män halveras (?) när man har samlag minst två gånger per vecka jämfört med mindre än en gång per månad. Jag har inte hittat något om kvinnor...

Hon påpekar också att relatiner blir vad vi gör dem till. I en bra relation med stor närhet och känslomässig kontakt blir följden bättre hälsa. De som har nära relationer lever betydligt längre.

Boken behandlar också mineraler, matens betydelse och mycket mer.

En riktigt skön och positiv bok som visar att man kan gör mycket själv för att få ett bra liv!