lördag, juni 13, 2009

Veckan har rusat iväg - viktiga frågor avhandlats

Veckan har rusat iväg. Onsdagen började med radiodiskussion. Två studerande som läst till barnskötare var besvikna för att deras kompetens inte räcker i alla kommuner. Jag förstår besvikelsen - men lagstiftningen säger att för att vara behörig för att jobba som barnskötare på åländskt dagis så skall man vara närvårdare - dvs både pedagogiskt och medicinskt utbildad. Rätt eller fel kan man diskutera. Fördelen är att våra barnskötare har en bredare kompetens i ett viktigt arbete där det gäller att upptäcka ev. avvikelser tidigt men också kunna sköta diverse blöjexsem och diverse sår. Från landskapets sida erbjuder vi kompletteringsutbildning.

Vid lunchtid var det dags för dagens fjärde möte. Jag ville ha en lägesrapport inför att våra sökande till gymnasialstadiet får sina besked om de antagit eller inte och hur vi skall hanter de som inte fått plats. Vid första anblicken ser situationen besvärlig ut. 80 står nu utan studieplats. Men redan efter den 24 juni kommer situationen att ha förbättrats då de som fått flera studieplatser valt vilken de inleder studierna vid. Främst handlar det om studerande bortifrån som också antagits till andra utbildningar. Utöver det diskuterar möjligheten vi att utöka antalet platser på vissa linjer, starta en ettårig utbildning för praktiker som behöver öka på poängen för att stå sig bättre i konkurrensen till nästa år. Vi kommer att göra allt för att våra ungdomar skall ha vettig sysselsättning.

Eftermiddagen fylldes med föredragningar och kvällen kröntes med premiären av Tuppens minut. Fin teaterpjäs uppsatt av Teater Kuling. Passa på och se den! Om ryktet säger rätt så finns bara totalt ett 30-tal platser kvar!

På torsdagen åkte landskapsregeringen till Kökar på skärgårdsnämndens möte kombinerat med möten med kommunens politiska ledning och förstås kökarsborna.

Det var en helt underbar dag. Jag älskar verkligen Kökar och det var så intressant att ta del av alla funderingar och tankar inför dagsaktuella problem men även planer för framtiden.

På kommunrundorna brukar frågeställningarna kretsa mycket kring trafiklösningar och mise. Men på Kökar fick kulturen ta utrymme. Kökarsborna har starka kulturtraditioner och brinner verkligen för att utveckla kulturlivet och inser även hur oerhört viktig kulturen är för att skärgården skall leva vidare. Självklart var det tråkigt att som kulturminister konstatera att musikinstitutets budget skall minskas med 47.000 € och att det kommer att leda till att även undervisningen på Kökar kommer att minskas. I en genomgång med Philip Hellund kan jag dock konstatera att de elever som redan undervisas kommer att kunna fortsätta. Nu gäller det att få fram en bra lösning så att alla våra skärgårdskommuner (om de vill) skall kunna erbjuda musik på ungdomarnas fritid.

Så var det mitt i allt fredag och tillbaka på självstyrelsegården diskuterade vi vattenvårdsåtgärder och nytt polishus.

Inga kommentarer: