torsdag, november 01, 2007

Orimliga snusböter

Kommissionen har bestämt sig för att föra ärendet om snusförsäljning till domstol. Kommissionären hävdar i ett pressmeddelande att det är viktigt för folkhälsan! Det han missat är att det i det här fallet inte handlar om folkhälsa utan om ojämlik konkurrens och att det finns risk att följden blir utflaggning.

Snuset kommer knappast att försvinna - risken är däremot att folk mister sina arbetsplatser - eller får sämre villkor under annan flagg. Kommissionen har också fastställt att den yrkar på böter retroaktivt på omkring 2 miljoner euro och efter att eventuell dom fallit 20.000 euro per dag tills dess att lagstiftningen är åtgärdad.

Jag anser att de här beloppen är orimliga. Skulle man applicera dessa belopp (om den anses baseradpå Ålands befolkning) på Spanien skulle det handla om 3,4 miljarder i retroaktiva böter och dagsbot på 33 miljoner om dagen. På Frankrike skulle det röra sig om nästan 5 miljarder i retroaktiva böter och 48 miljoner om dagen. Eller överfört på Sverige 680 miljoner i retroaktiva böter och nästan 7 miljoner euro per dag efter fällande dom. Visst låter det orimligt.

Det finns säkert argument som talar för att man inte kan räkna så här - men det visar i varje fall på hur orimliga summorna är i förhållande till vår befolkning och budget.

Beloppens storlek - även om de kanske kan lyckas justeras ner i en domstolprocess och även om jag vill få ärendet prövat och hoppas på möjligheten att kunna vinna och även om jag anser att det är Finland som i detta fall skall stå för böterna eftersom vi inte fått försvara oss så överväger jag att föreslå att vi vänder oss till kommissionen och efterhör om ett totalförbud kunde få dem att unvika att föra frågan till domstol.

Jag känner mig pressad av de stora beloppen!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Britt,

Har du läst Frilles insändare om stöden för Krutbyn till Investerings Ab??

En intressant iaktagalse är att ingen eller inget har reagerat! ?

Varför?
- Näringsministern själv går inte ut och försvarar sitt beslut.
- Ingen tjänsteman/kvinnan försvarar stödordningarna eller projektet.
- Ingen av tidningarna granskar vad vi skattebetalare får för pengarna, 54 000 EUR.

Det finns ingen som med sitt namn och heder försvara ett stöd på 70% för utredningen. Det inte heller det första stödet. Investerings AB har kanske skrapat i hop 200 - 300 000 EUR i stöd för att göra utredningar.

Men det är heller ingen med den granskande makten som vågar/vill vara obekväm för den styrande makten - de kan straffa granskarna hårt nästa gång. Obs: Den styrande makten på Åland är inte våra politiker:o)

Britt, vad säger du om Krokodiltårnan i våra redares ögon när det gäller Golfbanan? Om det är så sagolikt så betala och bygg - intressant och se om (du)/Ni politiker svänger kappan fler vändor....

Britt Lundberg sa...

Hej! Jag skall läsa den och återkommer. Hälsningar Britt

Britt Lundberg sa...

Hej igen! Jag har haft så körigt på sista tiden så jag har inte hunnit blogga. Nu har jag läst insändaren och mitt svar till dig är att landskapsregeringen 2005 skapade en policy som går ut på just att vi är med och finansierar utredningar för olika projketidéer men sedan inte i investeringen. Orsaken till att vi gick in för att stöda utredningen var att vi hoppades få igång projekt som inte annars skulle utredas - mera nytt och innovativt alltså.

Golfbanans öde kommer att avgöras under budgetbehandlingen. Personligen tror jag att vårt landbaserade näringsliv behöver den - vi har gjort en marknadsundersökning som stöder det. I lagtinget just nu verkar det finnas ett stöd för golfen men inte för markbytet - en fråga som behöver få sin lösning.

Hälsningar Britt