fredag, maj 01, 2009

Kampanjen för en ålänning till EU har inletts!

Kära vänner! Det är inte så här vi vill lösa Ålands inflytande i EU. Vi har inte givit upp den åländska rätten att utgöra en egen valkrets - men till det här valet har vi inte lyckats uppnå det. Då kan vi välja mellan att lägga armarna i kors och sura eller att göra vad vi kan av situationen.



Det har dykt upp ett gyllene tillfälle nu och vi har bestämt oss för att vi skall göra ett allvarligt försök och nu hänger det på dig!



Det råkar sig att svenska folkpartiet till det här valet inte har någon huvudkandidat - eller 20 huvudkandidater om man hellre föredrar det. Det betyder att om listan totalt samlar ihop tillräckligt med röster (drygt 100 000) och den åländska kandidaten får mest - så går jag in.



Jag var till SFP:s partikansli i veckan och där förde man fram att om vi lyckas få ålänningarna till valurnorna så är det mycket sannolikt att jag blir etta på listan och dår går jag in! Om det inte lyckats men vi har ett fantastiskt valdeltagande som är utöver det vanliga - då har vi ett starkt argument för att Åland måste utgöra en egen valkrets i nästa val!



Det här är ett viktigt val för Åland. Det är inte så att lagstiftning som formuleras i Bryssel gäller någon annan - den gäller här hos oss och påverkar vår vardag. Därför är det oerhört viktigt att vi ålänningar har en representant i parlamentet som ser till att den lagstiftning som formuleras passar för oss här på Åland, passar ösamhället, passars självstyrelsen, passar skärgården passar Finland, passar Norra Europa. Om sitter hemma i sofforna och strunat i valet så är det andras länder och regioner som representeras men inte Åland. Och det är inte rätt att Åland enbart skall ha skyldigheter gentemot EU det är hög tid att vi har rättigheter också.



Jag har ställts upp av centern, liberalerna och frisinnad samverkan. Det finns en tro på att jag skall kunna göra nytta i Europa parlamentet. Jag har sedan 2003 arbetat aktivt inom Regionkommitten och gjort Åland känt i Bryssel med utgångspunkt i en relativt blygsam situation. Med samma kraft borde jag kunna göra betydligt mer i Parlamentet.



Jag kommer att jobba för att beslut skall fattas så nära de berör som möjligt. Vårfågeljakten är ett exempel där jag är övertygad att vi på Åland och i svenskfinland skulle leva upp bättre till EU:s fågeldirektiv om vi fick reglera jakten själv. Det finns flera liknande frågor där vi behöver bevaka att besluten tas på rätt nivå. Jag är också övertygad om att ett EU där lokala traditioner och nationella kulturer får blomstra blir ett starkt EU. Jag kommer att arbeta hårt för Östersjön och för att vi alla skall ha tillgång till hälsosam och lokalproducerad mat. Det svenska språkets ställning är en självklarhet för mig och en viktig demokratifråga att man skall klara sig på svenska på alla beslutsnivåer - där finns inga utrymmen för kompromisser. Vidare är det viktigt att EU blir mer jämställt. Idag styrs EU till överväldigande majoritet av män. En röst på en kvinna förbättrar även jämställdheten i parlamentet vilket har ett stort underskott på kunskap i genusfrågor.



Kära vänner! Mycket hänger på er nu! Att ni röstar, att ni uppmanar vänner och bekanta att rösta. En åländsk röst är en röst på en som med envishet och stor erfarenhet och vana att jobba ur underläge - vilket är något som gynnar hela Finland. För Finland är också litet med EU mått mätt. Jag kommer att göra allt vad jag kan tillsammans med min kampanjgrupp för att sprida information om hur viktigt det är att delta i valet. Vi kommer även att turnera i Österbotten, Åboland och hoppas även att hinna med någon del av Nyland.



Blir jag invald kommer jag att göra allt vad som står i min makt för goda lösningar för Åland och Finland.



Kära vänner ! Vi börjar kampanjen nu och från den 27 maj kan vi poströsta och 7 juni hoppas jag ni alla röstar åländskt i valet!



Kampanjen är öppnad - Nu Gäller det!

2 kommentarer:

Simon Holmström sa...

Hej Britt!
Du kanske kommer ihåg mig. Den framfusiga killen som frågade var du skulle inviga VERA-festivalen med en kamera i handen. Hemskt pinsamt faktiskt. xD Jag ber om ursäkt igen fast jag anade att det måsta vara du. Jag har en annan fråga idag: Hur ställer du dig till kärnkraftsfrågan? Gillar du kärnkraft? Anser du att det åländska parlamentet borde ge ett uttalande i frågan om slutförvaringen?

Britt Lundberg sa...

hej Simon! Jag vet inte varför du tycker att du betet dig pinsamt. Tvärtom. Det är härligt med männikor som är framåt. Jag är skeptisk till kärnkraft,. Jag upplever att vi människor fibblar med något vi inte har helt kontroll över. Hälsningar Britt