fredag, juli 27, 2007

När skall en euro vara en euro både för kvinnor och män?

Att diskutera lika lön kan upplevas uttjatat och kännas som en självklarhet i ett modernt samhälle. Men den är ack så aktuell och nu är det förhoppningsvis slutpratat och moget för förändring! Vi måste få till målmedvetna resultatgivande insatser.

Du har säkert hört det förr: kvinnans euro är åttio cent. Så är det dessvärre. Förhoppningsvis inte länge till. Efter semestern skall vi tillsätta en lika lön kommission. En sådan har under en tid arbetat i Norge och imorgon och tisdag skall jag på plats bland annat fördjupa mig i hur den jobbar. Stefan Wallin som är jämställdhetsminister i Finland har också tillsatt en. Politiske tungviktaren Paavo Lipponen leder gruppen.

Finland har bestämt att kvinnans euro 2015 skall vara värd 85 cent. Det känns kanske lite och långsamt. Må så vara men det viktigaste är att det sker en utjämning. Ett mål i rätt riktning. Hittills har klyftan varit cementerad under årtionden!

Det finns ändå inga hokus pokus-konster med vilka man snabbt kan fylla klyftan. Problemet är gammalt, inrotat, strukturellt och - dessvärre - också förknippat med ärvda attityder.

Inga kommentarer: