fredag, juli 27, 2007

Harry Potter avslut ger separationsångest

Vad tror ni - är det sista Harry Potter-boken som har utkommit - eller är Harry Potter och hans magiska värld en för stor penningmaskin för att man ändå sist och slutligen klara av att avsluta den?

Den skotska författarinnan berättar i varje fall i en intervju att det är den sista och att hon sörjde efter att ha skrivit boken färdig. I flera dagar har hon gråtit floder och hon saknar redan den verklighetsflykt som boken givit henne.

I en annan intervju berättar hon att hon har två nya projekt på gång. En bok för vuxna och en bok för barn. Men det blir inte fantasy - hon inser att Pottersuccen inte går att upprepa.

Men det är inte bara författarinnan som genomgår en kris. I Storbritannien har det öppnats telefonjourer för Harry Potter-läsare som inte klarar av att skiljas från Harry Potter och hans vänner utan får kraftig separationsångest.

Jag vet inte om jag förstår hur stor Harry Potter är. Han och hans värld verkar betyda mer än andra seriefigurer. Villigt erkänner jag att det verkligen var en speciell känsla som uppstod och att det gick relativt snabbt att plöja igenom den första tegelstenen som högläsningsbok och att barnen trots unga år orkade hålla koncentrationen under långa stunder. Men från det är det lång väg till behov av terapi.

Inga kommentarer: