torsdag, juli 26, 2007

Beachvolley är faktiskt jämställt

Ålands radio ville idag veta hur jag som jämställhetsminister ser på utseendefixeringen och den sparsamma beklädnaden inom beachvolleysporten. Bra fråga. Själv har jag tidigare - då gamla gubbar beslöt om vad tjejerna som utövade sporten skulle ha på sig - varit mycket tveksam till idrotten. Jag minns också Sveriges tidigare jämställhetsminister Margareta Winbergs utspel om sexism i samband med OS för ett antal år sedan.

Idag är beachvolleybollen en av de jämställdaste sporterna. Det mesta finns tydligt stipulerat lika både för kvinnor och för män. Beachvolleyboll är en av de få sporterna som har samma prispengar till både kvinnor och män. De har krav på lika mycket TVsändningstid för både tjej- och killmatcher. Inom vilken annan idrott behåller du dina rankingpoäng när du går på moderskapsledigt!

Vad gäller speldräkterna så finns här också regler både för kvinnor och män. Männen är de som är mest missnöjda med reglerna. Vad gäller kvinnorna så föredrar de flesta att ha minde tyg i kläderna än vad regerverket skulle tillåta.

Att man inom beachvolley har badstrandsliknande kläder är väl inte så märkvärdigt eftersom sporten utvecklats just från stranden.

Elittränade idrottare har ofta vältränade och därmed vackra kroppar. Media och förstås sponsorer kan långt styra huruvida det blir kroppsfixeringen eller idrotten som är viktigast. Sex säljer!

Inga kommentarer: