tisdag, februari 06, 2007

Både framgång och besvikelse med vårfågeljakten

Kul med kommentarer! En del får jag via mail - ett bevis på att ni läser. Det sporrar mig att fortsätta.

Jag var i Bryssel i fredags och diskuterade vårfågeljakten med kommissionen.

Mötet var både framgång och besvikelse. Framgången var att kommissionen öppnade dörren på glänt för en framtida vårfågeljakt. Kan vi visa att ejderhannar inte finns i vårt område på hösten så tar de upp frågan till ny prövning. Vi har redan studier ïgångsatta!

Besvikelsen är att vi måste sannolikt ändra vår lagstiftning för att kommissionen inte skall avkräva böter av oss - men lagstiftningsändringen innebär inget förbud mot vårfågeljakt - kommissionen vill att vi gör den mer generell och inte nämner vilka arter vi kan ge undantag för och inte heller under vilken tid. Varför kan man fråga sig - för att man skall kunna kräva lagändring av andra EU-länder, är min tolkning.

"Kan ni tänka er hur ålänningarna skulle reagera om Åland trots att man fråntagits vårfågeljakten skulle bötfällas?" undrade jag.

Målsättningen med mötet från vår sida var således att klara oss utan böter.

Kommissionen förklarade att vi fått en fällande dom men att vi inte förändrat vår lagstiftning.

Vi berättade om vilka åtgärder vi vidtagit. Att vårt beslutssystem inte bara bygger på lag utan att en hel del beslut fattas genom förordning eller beslut.

Kommissionen har nu tack vare vår information klart för sig att vi följt domen till punkt och pricka och att ingen annan vårfågeljakt bedrivts förutom på alfågel. Vilket de uppskattade.

De sade det inte rent ut men jag har den känslan att vi måste ändra lagen för att man också skall kunna avkräva det av de andra som just nu har problem med fåglar och jakt. Man vill ha ett gemensamt system inom unionen - efter fällande dom skall lagstiftningen förändras.

Det krävs ingen strängering i lagen - tvärt om - kommissionen vill att vår jaktlag inte skall nämna arter och jakttider - bli mer dynamisk.


I praktiken betyder det ingen skillnad för oss. Vi kan fortsätta att bevilja jakt på alfågel. Ändå undrade jag hur jag som politiker skulle förklara för ålänningarna att trots att vi fråntagit dem sin tradition och även traditionella föda så räcker det inte vi måste ytterligare ändra lagstiftningen.

"Här sätts din skicklighet som politiker på prov" fick jag som svar.På torsdag skall jag diskutera med mina kolleger. Inom två veckor har jag lovat att vi har ett förslag till kommissionen.

5 kommentarer:

weiqingchun sa...

Very good article,I prepared a very good gift for you, please visit my blog, The best browser fo you in History

kim sa...

sammanfattar det hela med fyra ord: fingers crossed, good luck.

britt sa...

Hej Britt!
Jag läser också din blogg! Har t o m börjat skriva en egen!
En viss skillnad på rörlighet: Du - runt i Europa. Jag - högst 2 km hemifrån med krycka. (Hur intressant är det att läsa?!)

Britt Lundberg sa...

Hej Britt!
Jag har läst din blogg och lämnat en kommentar där. Det är en större prestation av dig att ta dig 2 km hemifrån än för mig att flyga. Krya på dig kramar.

Britt Lundberg sa...

Hej Kim! Thanks! Det sista som överger en är hoppet. Jag ger mig inte!