tisdag, december 08, 2015

Hoppas fler arbetsplatser ser värdet i att jobba med de som har nån form av avvikelse i sin utveckling.

Vi har varit på studiebesök på dagverksamheten Kometen och till DUVs kansli idag. Båda var oerhört givande och lärorika.

På Kometen görs det massor med uppgifter till olika företag, men också fint hantverk och förstås en massa viktiga vardagliga sysslor.
På DUV fungerar man mycket som intressebevakare för medlemmarna men där arrangeras också fritidssysselsättning och ungdomsverksamhet i olika former.

Min starkaste önskan just nu är att flera företag skulle se värdet i att låta någon från omsorgen komma och hjälpa till på jobbet några timmar om dagen - det skulle berika mångas vardag betydligt. Både de som får komma och jobba i lite nya miljöer och alla som får ynnesten att jobba med de som har någon form av avvikelse i sin utveckling.

Att få umgås med varandra gör oss alla både snällare, mänskligare och mycket klokare.

Så hoppas jag att dagverksamheterna skulle få tillgång till en bil så att det var möjligt att röra sig mera ute i samhället och på utflykter och framförallt för att kunna vara med i det dagliga nödvändiga som att handla och göra ärenden.

2 kommentarer:

Jörgen Strand sa...

Hej igen

Idag håller jag med dig. Jag tycker också att flera arbetsplatser skulle vara öppna för att inkludera människor med avvikelse. Under min tid som chef för Mariehamns idrottsanläggningar så var vi alltid öppna för att inkludera människor med avvikelse i sin utveckling. Likaså fick människor som dömts till samhällstjänst eller hade andra problem en chans hos oss. Speciellt bra på att leda detta arbeta var dåvarande arbetsledaren John Holmberg, idag lagtingsledamot. Dessa människor var med rätt handledning en resurs som gav tillbaka på många olika sätt. Det var dock inte helt lätt, då det fanns många fördomar och ett dolt motstånd hos många. vissa gick så långt att man ansåg att detta mottagande hotade de ordinaries jobb. Jag hade hoppats att vi skulle ha kommit lite länge i denna fråga och tycker det är bra att du lyfter den.

Britt Lundberg sa...

Tack Jörgen! Jag vet att ditt hjärta klappar här och hör gärna av dig om det finns något jag kan göra ytterligare.