onsdag, januari 23, 2008

Elev för en dag

Redan slut! De flesta föräldrarna verkade mycket nöjda med att få ta del av skolvärlden för en dag. Strandnäs skola hade ett annorlunda öppethus i tisdags. Jag var elev i 7B.

Jag började med en musiklektion. Skriftligt förhör - tur att jag hade läst på läxan. Förhöret handlade om de olika namnen på röstlägen hos kvinnor och män. Efter förhöret lyssnade vi på stycken ur "Katrina" och skulle bl. a avgöra om rösten vi hörde var en mezzosopran eller alt - inte helt lätt. Jag hade fördel av att jag kände igen rösterna och vet att Annica Sjölund är sopran osv. Vi hade en rekordkort uppsjungning följt av gemensam sång. Erbjudandet om att få välja sång ledde till att läraren Maggan kom med förslag eftersom ingen kunde bestämma sig. Klassen sjöng väldigt försiktigt. Kanske det berodde på att man satt väldigt långt ifrån varandra - det kändes som man sjöng ensam. En omväxlande lektion.

Så var det dags för matematik. Vi jobbade med geometri. Efter en kort genomgång jobbade alla individuellt. Man hörde bara pennrasp mot pappren. Alla jobbade på olika ställen i boken. De som hunnit fram till ett visst ställe i boken fick ingen läxa. Något jag tycker är lite dumt. De som är noggranna eller de som har lite jobbigt "bestraffas" med att jobba mer hemma medan de som är snabba men även de som slarvar sig fram belönas med att inte behöva räkna hemma. Jag hade föredragit läxa åt alla - gärna på olika nivå. Fantastiskt att man lyckats skapa ett sånt intresse för matematik.

Dubbellektion biologi. Dagens andra skriftliga förhör! Det handlade om svampar och var svårt. Det räckte inte att man kunde rabbla upp det man läst - man måste visa att man förstått. Ingen knorrade så tydligen är de vana med nivån. Jag fick anstränga mig - trots att jag hade läst. Det skall bli intressant att få del av resultatet. Efter förhöret fick vi del av reslutatet från provet som hade hållits senaste biologilektion - medeltalet kröp mot åtta så den rätt så avancerade undervisningen verkar gå hem. Resten av dubbeltimmen ägnade vi åt att dissikera champinjoner och studera foten, ringen, skivorna och hatten i mikroskop. Vi skulle också återge med en bild vad vi såg. Ytterligare skulle vi studera jäst utblandad med vatten respektive sockervatten och återge vad vi såg. Sex sidor läxa ur boken. Alla städade undan utan minsta knot. Undervisning som verkade populär och respekterad.

Dags för skollunch. Köttfärsbiffar med champinjonsås och dignande salladsbord. Gott - smaskens! Vi åt så vi missade uterasten!

Livskunskap. Vi diskuterade filosofi och såg Sofies värld. Jag hade turen som har läst boken och hade därför inga problem att hänga med trots att de sett endel av filmen redan. Stor aktivitet när frågorna skulle diskteras efteråt. Intressanta funderingar som "vem är jag" "vad har vi för nytta av filosoferna" osv.

Bildkonst. Eleverna jobbade med någon form av collage medan jag skulle lära mig porträtt i blyerts. Jag blev riktigt nöjd med mitt verk. Jag fick hjälp med att få skuggorna mer realistiska runt näsan och ett knep hur man fick ögonen mindre stirriga genom att göra irisen mörkare. Trots att formerna är fria under bildkonstlektionen rådde det verkligen arbetsro. Endel presterade dock mer än andra…

Sista lektionen var mitt livs första tyska lektion. Det gick bra att hänga med trots avsaknad av grunder. Eleverna var ojämna. Endel konverserade flitigt på tyska medan andra hade lite svårt att hänga med på vad vi egentligen skulle göra. Jag funderade på om nivån var lite för hög eftersom jag tyckte det var lagom och ändå har läst hyfsat mycket språk och är vuxen. Jag fick mersmak och skulle verkligen vilja börja läsa språk - fast just nu finns det nog inte tid. Fantastiskt att vi jobbade i par och killen som skulle läsa tillsammans med mig gjorde inte en min om att han på något sätt skulle var besvärad. Läxa att läsa och översätta ett stycke.

Summa summarum en fantastisk erfarenhet. Får du chansen att vara elev för en dag och du har möjlighet att ta ledigt - ta den!

3 kommentarer:

Alexandra sa...

Va roligt! Även fast de inte var längesen jag gick i skolan så verkar de vara mycket som har förändrats.

Hoppas allt är bra med dig och Hälsa alla så mycket från mig!

Kram Alexandra Öijerholm

Kolla gärna in min blogg.

Oijerholm.blogg.se

Britt Lundberg sa...

Hej Alexandra!
Det var en nyttig erfarenhet att vara i skolan. Visst har massor hänt även om man i mycket också känner igen sig. Jag har haft så stressigt att jag inte hunnit blogga på evigheter. Skall genast kolla in din blogg. Hälsa familjen! Kram Britt

inming sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色