fredag, juli 14, 2006

Mötet med EU-ambassadörer blev succé

EUs samtliga ambassadörer med respektive är på besök på Åland. Ambassadörerna bereder besluten i Rådet i EU. För vår del har det varit oerhört viktigt att ge dem så mycket ålandskunskap som möjligt och informera dem om vilka bekymmer vi har att passa in i EU och hur viktig Östersjön är för oss.

På Åland inleddes mötet med en cocktail på fartyget Pommern. Fantastiskt vilket intryck Pommern gjorde på våra gäster. Vi som ser Pommern varje dag kanske inte tänker på hur unik och välhållen hon är. På fartyget fick gästerna en rejäl dos sjöfartshistoria och en inblick i hur viktig sjöfarten är för oss. Vi var många ålänningar på plats och alla tog vi tillfället i akt att få kontakt med så många som möjligt.

Middagen intogs på Nautical. Vi avnjöt abborrfiléer och många kontakter slöts och visitkort utbyttes.

Jag blev bland andra inbjuden hem till Jurgen Huber och hans hustru. Jurgen arbetar vid rådet och var med då Åland förde förhandlingar inför EU-medlemsskapet. Det skall bli oerhört intressant att få del av förhandlingarna från hans perspektiv. Förhoppningsvis kommer det också att ge goda idéer för mitt EU-arbete. Vi planerade in vår träff till i början av oktober.

Vidare fick jag kontakt med Peter Witt som kommer att vara ambassadörernas ordförande då Tyskland tar över under nästa ordförandeskapsperiod. Han var ivrig att ha en kontakt från Åland.

Finlands ambassadör Nina Vaskunlahti ville luncha med mig i Bryssel vid tillfälle.

Tillsammans med två herrar från kommissionen förde jag intressanta diskussioner om inflytande i EU och jag fick många goda råd som jag kan använda för att lägga upp fortsatta strategier.

Lantrådet överraskade med att införa en programpunkt där vi ålänningar bildade en kör och sjöng "Vem kan segla" och "Vinden drar". Väldigt uppskattat.
-Ni måste vara väldigt kulturella på Åland, kommenterade en kvinna som hävdade att det skulle vara omöjligt att få improviserades sånguppträdanden i hennes land.

I morse fick ambassadörerna en grundlig lektion i bl.a det politiska systemet på Åland, Åland i EU, Ålands ekonomi och näringsliv av talman Barbro Sundback och lantrådet Roger Nordlund. Båda gjorde verkligt bra ifrån sig. Gästerna ställde intresserat många frågor efteråt.

Lunchen intogs på slottet där också Ulvens döttrar uppträdde. Imponerande program.
Näringslivet deltog i lunchen. Flera av dem framförde sin förtjusning över att få möjlighet att träffa ambassadörerna.

Sammanfattningsvis var mötet en succe. Tänk att varje EU lands var representerat och att dessa ambassadörer har en viktig roll i beslutsprocessen. Gästerna är begeistrade i vad de sett och uppstattar vår gästfrihet. Vår situation och historia har imponerat på dem och förhoppningsvis kommer de att tänka på Åland när de fattar besut i framtiden.

Inga kommentarer: