onsdag, april 08, 2015

Surdeg är kärlek. Enkelt surdegsbröd.

Enkelt surdegsbröd Du behöver 500 gram vetemjöl ( jag blandade ekovete- och jästbrödsmjöl) 250 gram ekorågmjöl 500 gram ljummet vatten 200 gram pigg och nymatad surdegsgrund 2 tsk salt Blanda vetemjöl och rågmjöl i hushållsassistenten och tillsätt vatten, salt och den pigga bubbliga surdegsgrunden. Kör maskinen i kanske 5 minuter. Låt degen vila under en bakduk 1 timme. Kör ytterligare 5 minuter med maskinen och låt degen vila under en fuktad bakduk i ytterligare 2 timmar. Forma en rund limpa. Mjöla och låt den jäsa till sig i 20 minuter. Forma och mjöla ytterligare och lägg limpan i en korg och placera korgen i en burk med plastlock ( jag använder tårtasken). Ställ degen kallt och låt jäsa i 12-24 timmar beroende på när du har tid att grädda. När du har tid att grädda. Sätt ugnen på ca 250 grader. Fukta för att bilda ånga genom att sätta ett fat med vatten på ugnsbotten, lägg vatten direkt på ugnsbotten eller genom att spraya med vattenflaska. Grädda i 50 minuter. Låt brödet vila en timme innan du skär upp det. Lycka till!

Inga kommentarer: