lördag, april 17, 2010

Mina semesterdeckare

Jag hade semester runt påsken och sträckläste tre deckare - alla rätt så olika

Den mörka ängeln av Mari Jungstedt. En lättläst deckare som utspelar sig i Visby och inleds med att den nya kongresshallen skall invigas.
Dagen efter invigningen hittas festfixaren mördad i en undanskymd personalhiss i byggnaden.
Kort efter mordet totalförstörs tre sommarstugor i en våldsam brand. Kommissarie Knutas söker kopplingar och ställs inför ett mörkt drama. Kul att läsa en deckare där man känner miljön och även kan sätta ansikten på de olika personerna som medverkar. Annars kommer inte den här deckaren att hamna bland de oförglömliga - men en perfekt bladvändare och semesterbok.

Den andra var Till dess din vrede upphör av Åsa Nilsson.

Ett ungt par dyker under isen efter ett havererat flygplan på botten av en sjö i Kiruna. Någon täpper igen vaken och de båda dykarna drunknar. När kvinnans kropp hittas i Torneälven ett drygt halvår senare, dras kammaråklagare Rebecka Martinsson och polisinspektör Anna-Maria Mella in i fallet. Härliga miljö- och personskildringar.


Den tredje var Låt den rätte komma in av John AjvideLindqvist.
Något så ovanligt som en svensk skräckroman. Boken utspelar sig i förorten Blackeberg. I ett av hyreshusen sitter tolvårige mobbade Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att få tillfälle att hämnas. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt, samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny. Oskar får för sig att han kan få oerhörda saker att hända.
Han träffar en nyinflyttad flicka som heter Eli och blir kär. Eli är inte som andra. Mer berättar jag inte annat än att historien kommer att handla om vampyrer. Romanen är omtumlande, överraskande och riktigt skrämmande ibland riktigt äcklig. Romanen är redan filmatiserad och har som film fått bra kritik. Jag vet inte om jag skulle våga se den.....

Måste jag välja en av dessa som etta så blir det Nilssons deckare.

2 kommentarer:

C sa...

Se filmen! Den är definitivt sevärd. Man har dessutom valt att satsa mera på andra dimensioner och teman än att göra den läskig/äcklig.

(Och allt som behövs för en läskig film är ju bra sällskap)

Britt Lundberg sa...

Kanske jag skall ompröva mitt beslut och se den i vilket fall, Låter klart intressant. Sant det där med rätt sällskap! Britt