fredag, maj 14, 2010

Mordet på Anna Lindh och politiskt rävspel

Jag har läst boken "Väninnan" av Eva Franchell. En berättelse om mordet på Anna Lindh, men också om vad som hände i den socialdemokratiska maktens centrum mellan valsegern 1994 och valförlusten 2006.

Eva Franchell var pressekreterare åt Anna Lindh och blev själv ett jagat villebråd i medierna eftersom det var hon som var vänninan som shoppade med Anna på NK. I boken berättar hon sin egen historia om åren i maktens och händelsernas centrum.

Vi får inblick i ett slutet system, där alla tävlar om några få platser. Hur en del blir bergtagen av makten. Om två av tupparna
Pär Nuder och Leif Pagrotsky som är angelägna att ta för sig. Om Lars Danielsson som har koll på allt.(har just köpt hans bok "I skuggan av makten")

Det började med "Estonia" och sedan radade de politiska prövningarna upp sig: Sydafrikasatsningen, Mona Sahlins Toblerone-affär, Göteborgsbranden, krigen på Balkan, EU-ordförandeskapet, trängselavgifterna i Stockholm och tsunamin.

Eva Franchell var pressekreterare åt Anna Lindh när hon var miljöminister och fortsatte sedan med till UD. Vi presenteras en politisk kultur som präglas av konkurrens och revirstrider. Intressant att läsa om konkurrensen kring vem som får sitta närmast statsrådet i regeringsplanet och vemsom utses att vara gäst i tevesoffan på morgonen?

Läsaren får beskåda spelet bakom de lykta dörrana och höra hur de olika falangerna inom sosse-eliten skyller på varandra rädda för att bli sittande med Svarte Petter. Det handlar om utfrysning och maktkamp. Jag frågar mig - Finns det ingen politisk glöd? eller falnade den på Rosenbad?

I detta maktspel deltog Anna Lindh, och Eva Franchell är övertygad om att hon ville bli både partiledare och statsminister.
Eva Franchell presenterar en ambitiös och seriös politiker i Anna Lindh i kontrast till den shoppande och fnittrande ministern som man mest fått del av i media.

Eva var också nära vän med Anna Lindh och i boken beskrivs både vänskapen och allt det svåra efter mordet och hur jagad och utsatt Eva själv blev.
Boken "Väninnan" är hennes försök att förstå vad som hände. Klart läsvärd.

Inga kommentarer: