fredag, augusti 07, 2009

Bomarsundsdagarna

Jag ser fram emot att få inviga en av årets största kulturhändelser i Sund. För sjätte gången arrangerar föreningen Sunds kultur Bomarsundsdagarna.

I år 2009 uppmärksammas särskilt märkesåret 1808-09, vilket inte minst har satt sin prägel på Bomarsund.

I svallvågorna efter 1808-09 års krig, då Sverige förlorade Finland till Ryssland invaderade ryssarna Åland.

I våra torp och på våra bondgårdar runt om på Åland inhystes ryska militärer och icke militärer – hitsända föra att på Åland bygga upp en militär utpost. Följderna av den utvecklingen har satt sina spår även i dagens samhälle och även om det var under krigiska tider som ålänningarna och ryssarna möttes så ingicks under den här tiden många äktenskap och många nya ålänningar blev till. Militärens närvaro i hus och på gårdar inkräktade mycket på det dagliga livet och förstås färgade det livet för många ålänningar. Jag tror man med säkerhet kan konstatera att det var för många en stor lättnad när arbetet med uppbyggnaden av Bomarsund kommit så långt att man flyttade från husen till fästningsbygget.

Bomarsundsepoken är så mycket mer än krig. Som sagt så utvecklades Åland och ålänningarna tillsammans med den ryska militären under Bomarsundstiden så räckte ungefär i 50 år. En period som kan verka kort för att ses som historiskt värdefull – men mycket spännande: Bomarsund var en plats för mångkultur och mångreligiositet. Man kan konstatera att två helt olika världar möttes här och trots krigiska tider så lärde man sig att leva tillsammans. Här på området finns förutom ruinerna en spännande begravningsplats där judar, katoliker, ortodoxa och musilmer gått till sista vilan intill varandra på samma begravningsplats – en ovanlig bild – och allt för lite uppmärksammad - när man tänker på palestinakonflikten. En sevärdhet som jag gärna skulle se att lyftes fram mer.

Den ryska tiden på Åland har kallats för en parentes i öarnas historia – det var en kort och begränsad tid visserligen. Men den kan också ses som en väsentlig och integrerad episod i Ålands moderna historia. Om fästningens ståtliga byggnader en gång stod för den ryska militärens närvaro på Åland, styrt från huvudstaden av en främmande makt, så står dess ruiner idag för motsatsen: det demilitariserade och självstyrda Åland. Något som vi ålänningar men även våra turister har stort intresse för och som låter oss ta plats på den internationella kartan.

Här har funnits en stad – Ålands första. Skarpans. Idag kan man gå omkring bland husgrunderna och få en uppfattning om hur staden var planerad. Vid varje hus finns en skylt med information om vem som en gång bodde där och en ritning över hur husen, som var byggda i rysk empirstil, såg ut.


I den lilla staden levde man ett vanligt liv i skuggan av Bomarsundsfästningen. Här bodde en gång stabsofficerare, proviantpersonal, handlare och lantbrukare med namn som tydligt är ryska: Sittkoff, Obdalov, Pavloff och Toropoff. Här fanns ladugårdar, stall och trädgårdar. Än idag växer det upp bärbuskar och blomsterlökar på våren.

Därför passar det oerhört väl att arrangera Bomarsundsdagar i bästa marknadsstil med härlig underhållning här varje år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När du parkerade vid Mattsons i Godby idag kl1200. Får du som minister parkera på invalid-parkering med gul målade streck? Jag trodde att det var bara för invalider.Vi var många som såg dej.

Anonym sa...

No comments??