torsdag, december 27, 2007

Utbildnings- eller kulturminister?

Jag kan efter en månad konstatera att jag har världens roligaste jobb! Att vara ansvarig för utbildnings- och kulturpolitiken är verkligen mest positivt. Det handlar om utveckling och framtid!. Jag har flera gånger fått frågan om jag är utbildnings- eller kulturminister - vilken av områdena jag sätter först. Jag hoppas verkligen att inte det ena skall skymmas av det andra utan har ambitionen att fylla förväntningarna inom båda områden - eller egentligen alla fyra. Allt för ofta glöms idrotten och ungdomsfrågorna bort - de är minst lika viktiga.

Med en snabb tillbakablick har jag varit på besök till museibyrån i Ribacka, Sund och Mariehamn. Jag har varit på snabbvisit till Ålands lyceum, Sjömansskolan och Yrkesskolan. Jag har träffat personalen och direktionen för folkhögskolan och diskuterat framtidens hantverksutbildning, bevistat högskolans examensfest samt fått inblick i flera spännande projekt som är på gång. Jag har också fått ingående bakgrundsinformation till ärenden som jag snart hoppas kunna lägga kloka förslag till lösning på. Tillsammans med tjänstemännen på utbildningsavdelningen har vi lagt upp ett program för en seminariedag som tar sikte på framtidens gymnasieutbildningar. Sjöfartsmuseets om- och tillbyggnad har vi fört ett steg framåt och dessutom har jag fått avnjuta Mariehamns kvartettens julkonsert.

Som ni märker ett omväxlande program. Inledningen av det nya året kommer att präglas av planering av hur handlingsprogrammet skall förverkligas. Inom kort hoppas jag att tillsammans med min kolleger kunna visa resultat av vårt regerande. Oppositionen brukar ge varje regering 100 dagar…

Jag har ambitionen att några gånger per vecka berätta om vad som är på gång - både inom politiken men också lite privat förståss. Just nu märker jag att aktiviteten bland bloggarna verkar ganska sval - vilket är sunt - alla behöver en paus då och då.

God fortsättning och Gott Nytt År!

Hälsningar Britt

2 kommentarer:

britt sa...

Nu kankse vi ändå får en minister med liiite mer betoning på "utbildnings". Vår förra på denna post titulerade sig enbart kulturminister länge och väl...
Med önskan om ett riktigt gott och givande 2008 till dig, Britt!

Britt Lundberg sa...

Hej! Jag sitter just nu och funderar på hur jag skall få reda på vad som behövs för att vi på allt sätt skall få världens bästa grundskola. Tips emottages med tacksamhet. Jag har också grunnat över hur jag skall på ett lämpligt sätt få kontakt med grundskolorna och dess personal. Grundskolorna är visserligen kommunernas men landskapet har tillsynen över undervisningen och vill förstås gärna medverka till utveckling och garantera kvaliteten. Tar som sagt med tacksamhet emot synpunkter.