måndag, mars 12, 2007

Bra drogdebatt idag

Vi har haft en bra debatt om droger idag. Äntligen tror jag vi är på väg mot insikten att missbruksproblemen bland våra unga är för viktiga för att vi skall käbbla mot varandra, haka upp oss på detaljer, veta bäst och samla politiska poäng.

Vi kan glädjas åt att bruket av tobak, alkohol och narkotika har minskat på Åland. Det förebyggande arbetet anses fungera väl. Attityderna mot narkotika på Åland är negativ.
Trots att det knappast är realistiskt tycker jag det är bra att vi står för nolltolerans.

Jag ser två stora problem idag:

Det ena är en handfull ungdomar så varit fast länge i sitt missbruk och har därmed både kriminalitet och trasiga relationer i bagaget. De här har en tung väg tillbaka. Trots att de frivilligt går in i vård som kommer ofta en period så begäret blir så starkt att alla löften, drömmar, relationer osv sviks och knarket segrar. Vi har ingen rätt att hålla dessa kvar mot deras vilja - men jag tror att vi kan tänja mera på var gränsen mellan frivillighet och tvång går. Man kan hålla i istället fär att hålla fast och man har rätt att hålla en person kvar i vård om man anser att det är omöjligt att ordna vård och omsorg baserad på frivillighet. Här finns säkert också utrymme för tänjning och tolkning.

Det andra jag oroar mig för är att psykiska problem och kanske tom psykiska sjukdomar bland missbrukare hamnar i skuggan bakom missbruket. Jag är övertygad om att får man inte hjälp med sina psykiska problem, särskilt ifall det är de som är orsaken till att man fastnat i missbruket, så orkar man inte heller ta itu med sitt missbruk.

3 kommentarer:

britt sa...

Bra Britt! Jag tänker på abborrarna som vi tog upp ur frysen förra helgen och rökte. Nyrökt abborre från maj i fjol, det var helt ok!
I maj finns det fisk i alla fall!

Britt Lundberg sa...

Tackar!

När EU säager att fisk är bra mat men att vi inte skall fiska - så får jag inte riktigt ihop det!

Mika sa...

Man kan inte tanja pa gransen mellan
frivillighet och tvang. Den ar, och
har alltid varit, knivskarp. "Kriget mot knarket" som det hetat har i USA sedan 1969 ar ett fascistiskt trick:
ett krig mot en pahittad farsot for att starka statens inflytande---pa
individens, och frihetens, bekostnad (dessutom med rasistiska undertoner).
Det ar med sorg jag ser att denna attityd aven kommit till Aland.