fredag, januari 08, 2010

Systerskap


Jag har läst Katerina Janouchs senaste roman "Systerskap". Det är uppföljaren till "Bedragen" som handlar om barnmorskan Cecilia Lund.

Boken kretsar kring familjeliv där lyckan blandas med smärtsam svartsjuka och där kvinnligt systerskap skänker tröst och gemenskap.

Cecilia och John har separerat efter att han varit otrogen. Plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Cecilia och John går i terapi i hopp om att få ordning på tillvaron. Cecilias relation till sin mamma och sina systrar är avslöjande. "Systerskap" där missunsamheten är stark är ett av systerskapets ansikten.

Katerina är mycket skicklig att beskriva relationer, känslor och avsnitten då man får följa hennes arbete på förlossningskliniken är fantastiskt väl skrivna. Men romanen innehåller även en del sidospår med mycket spänning. Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Cecilias systerdotter och hennes kamrater råkar ut för en rad brutala övergrepp och beslutar sig för att hämnas - att resa sig och slå tillbaka. En helt annan bild av systerskap visas - där man i ett "sektliknande förhållande" håller i hop och kanske gör annat än vad samvetet säger för att vara trogen systerskapet.

Katerina Janouch har fått en del kritik för sina sidospår. Många anser att hon skriver så bra om relationer att det blir överflödigt med spännande extra försvinnanden. Jag håller inte med. Jag gillar spänningen i kombination med beskrivning av nära relationer. Längtar redan efter och hoppas att det blir en trea!

1 kommentar:

Trollmamman Lowa sa...

Bra, den där skall jag allt läsa. Blev väldigt förtjust i hennes bok om den ljuvliga tonårsperioden.