lördag, september 12, 2009

Fotboll och politik

En dag fylld med fotboll. Skjutsade Erik till morgonbåten. Han åkte med p-18 till Märsta för att möta Valsta Syrianska. Det blev förlust men en upplevelse, tyckte Erik.Johan har deltagit i cup för pojkar födda 1999 och både vunnit och förlorat och fortsätter i morgon bitti med match kl. 8. Våra IFK herrar mötte Tampere U och fick se sig besegrade med 1-0. Hett lär det ha gått till eftersom en spelare tagit sand från längdhoppsgropen och slängt i ögonen på Ingves. Lät inte bra att Johan Carlsson med 1-0 i nacken trasslar att han blir utvisad… Jag såg förutom endel av min Johans matcher på Backeberg även Åland United vinna i Markusböle mot HJK: Strålande tjejer – även om matchen inte var den bästa jag sett så fick ni kämpa – gjorde det och vann!IFK damer har dessutom kvalificerat sig för division III idag. Grattis!

Det är lördagkväll. Jag är skönt trött. Det har varit en intensiv vecka med EU-mötet i Alandica, följt av en hel del media både intervjuer, debatter och presskonferenser. Vi har diskuterat jordbruksstöd, vikande besökar siffror till Ålands museum och JK:s klagan på tillsättande av rektor vid högskolan utan att lediganslå den.

Vi jobbar kontinuerligt med att följa upp sysselsättningssituationen för ungdomar och det kändes skönt att i fredags få uppgifterna om att läget faktiskt ser riktigt hyfsat ut. Ovanligt bra för ungdomarna som gick ut nian i våras i varje fall. Vilket vittnar om att vi lyckas med rekryteringen och fördelningen av platser till gymnasialstadiet.

Vi har även jobbat en hel del med de framtida möjligheterna för våra ungdomar att söka till svenska högskolor efter att Sverige byter system 2010. Vi informerar, argumenterar, påpekar – men bestämma hur de skall besluta – kan vi ju inte.

Och så har det varit en hel del om ersättande skolor. Jag har fullförståelse för alla som skulle önska att jag skulle komma med trollspöet och säga att landskapet betalar för en ersättande skola. En ersättande skola är till för att ersätta grundskolan med en alternativ pedagogik och för att den inte skall äventyra den underlaget för den kommunala grundskolan har lagtinget beslutat att det är förläggningskommunen som skall göra upp avtal med den ersättande skolan om finansieringen. Något som förstås inte Lappoborna gillar. Men det handlar om lika behandling och till syvende och sist är det kommunen som har beslutat att Lappo skola skall läggas ner.


I fredags hade jag glädjen att få gratulera skolbibliotekarie Elsbeth Randelin för hennes fina utmärkelse som hon fått för att stimulera eleverna till läsglädje. Vi förde en hel del intressanta diskussioner om vilka möjligheter hon ser på förmedling av läromedel nu när läromedelscenteralen så småningom inte kommer att finnas mer. Ett beslut som inte är roligt att fatta men betänker man att landskapets budgetunderskott nästa år är större än hela budgeten för kultur och utbildning – studiestöd, museer alla skolor och andelar till grundskolorna så tror jag att de flesta inser att vi är tvungna att göra impopulära beslut som drabbar den enskilda eleven så lite som möjligt.

Inga kommentarer: