lördag, april 04, 2009

En stor dag för självstyrelsen, språket och kulturen

Alandica invigdes idag. Med tal, fantastisk fanfar inspirerad av Ålänningens sång och massor med kultur. En del av mitt tal ägnade jag direkt till festföremålet:

Kära Alandica - du märkliga, viktiga och stolta plats för vår självstyrelse, alla ålänningar, besökare, för vår kultur och vårt näringsliv. Du skall inrymma en nästan magisk plats däre det vackar stengolet och parketten i foajen kommer att återge härliga ljud från klapprande finskor både från den breda allmänheten men också från gästande celebriteter. I laddningen av ljudet av lågmäld filt i stora salen kan jag redan känna förväntningarna när ridån skall gå upp inför en efterlängtad föreställning. Jag hör rasslandet av ivrigt antecknade pennor vid föreläsningar och högljudda diskussioner som under konferensen sammanfattas till en gemensam strategi för fortsatt arbete. Jag känner hur själen njuter av att bese vacker konst och kan höra skratten av uppspelta barn som tagit del av en lyckad pantomimföreställning. Någonstans på första våningen står en dörr på glänt och avlägset hörs toner av violiner när några repeterar inför kvällens framträdande.

Kära Alandica. Nu står du här färdig att ta emot oss med alla dina förutsättningar. Med stor förväntan får du och vi alla uppleva vad brukarna och besökarna kommer att fylla dig med och följa med hur man hela tiden utvecklar dina möjligheter och din verksamhet. Kära Alandica, kära ålänningar. Jag hoppas på många fantastiska uppleverlser i detta hus!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag bor utomlands och försöker finna en lämplig kvinnlig kandidat att rösta på i EU-valet. Nu var jag precis och kollade in sfp:s hemsida och ville bara påpeka att du borde fylla ut med mera text! Kanske tryckfelsnisse har varit framme, men jag hade ingen text under "viktiga frågor", så vänligen kontakta sfp för att rätta till det!

Britt Lundberg sa...

Tack! Skall genast kolla! Jag har lämnat in alla 10. Mvh Britt