torsdag, oktober 08, 2015

Dumt att slänga pengar i komposten eller slasken - tips för att minska matsvinnet

Varje år slängs cirka 25 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Då är inte det som hälls ut i slasken inräknat. Förutom att det är dumt att slänga pengar i sophinken är svinnet dåligt för miljön. Ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö är att minska sitt svinn.
Kommer du ihåg min adventskalender om matsvinn med tips?

Här får du alla luckor på en gång:

Tipsen bygger på egna erfarenheter, klokskap jag hittat på olika platser på nätet och tips jag minns från när jag läst Annica Tribergs bok ” 100 sätt att rädda maten”.

Lucka nummer 1
Tråkiga ostkanter och den sista ostbiten som du inte längre får vettiga skivor från kan du riva ner och frysa in. Bra att ha när man är sugen på varm smörgås, eller ska grädda en gratäng, paj eller pizza.

Lucka 2
Har du rester av olika sorters mjöl i skåpet – passa på att baka ett gott och unikt bröd.

Som ett basrecept med 5 dl vätska behöver du 12-14 dl mjöl knappt hälften ska gärna vara vetemjöl. 1 paket jäst, 1 ½ msk salt 1 tsk honung, sirap eller socker. Bröd kan dessutom smaksättas med torkade frukter, nötter , frön eller rivna morötter eller brödkryddor allt efter tycke och smak.
Värm vätskan till 37 grader (om du använder färsk jäst annars till 42 grader) Om du använder torrjäst blandas den med mjölet. Färsk jäst löser du direkt i vätskan. Tillsätt resterande ingredienser och knåda ordentligt och låt jäsa 1 timme i degbunken. Baka ut fyra längder och låt dem jäsa ytterligare minst 30 minuter.

Grädda bröden först i 200 grader ca 20 minuter. Knacka under brödet – låter det ihåligt så är det klart. Väljer du att forma mindre bullar räcker det med 10-12 minuters gräddningstid. Ta en duschflaska och duscha vatten över bröden när de gräddat ca 5 minuter – så slipper du pensla. Vill du ha frön åp bröden så penslar du med mjölk eller ägg efter sista jäsningen och strör över fröna.
Du kan också kalljäsa degen. Ett sätt att få färskt frukostbröd på helgen. Då har du kall vätska men bara hälften så mycket jäst. Låt jäsa i kylen över natten. Baka ut, jäs längderna och grädda.
Lycka till!


Lucka 3.
Följ din inköpslista när du handlar. Handla inte när du är hungrig. Annars hamnar lätt mycket extra varor i korgen som du blir sugen på, men som du kanske inte behöver.

Lucka 4,
Nybryggt kaffe hälls direkt över och förvaras i termos. På så sätt tar du tillvara allt kaffe som du bryggt.

Lucka 5
Turkisk yoghurt har vi alltid hemma. Fungerar istället för creme fraiche och går att använda till nästan allt. Vi äter det till frukost som yoghurt, mixar bär med den och lite socker och får en god dessert, bas i smoothies och går utmärkt att röra ner i maten och göra såser av.

Lucka 6.
Stormkokar du pastan från igår en halv minut och ringlar lite olivolja över den blir den som nykokt.

Lucka 7.
När du köper dill. Köp en rejäl förpackning, använd det du behöver och hacka resten och frys ner så har du dill tillhands när du behöver nästa gång.

Lucka 8.
Har du ost och skinka över, eller nåt annat du gillar. Låt varma smörgåsen få komma till heders igen. Klassikern har ett lager senap på brödet och några skivor tomat. 200 graders ugn i 5-10 minuter.

Lucka 9.
Finns det ett tillredningskök på ditt jobb? Föreslå att ni får köpa hem mat som blivit över för en billig peng - maten tas tillvara och hemma får ni tid över när ni inte behöver fixa maten varje dag.

Lucka 10.
Har du bananer som börja se lite tråkiga ut – ta vara på dem och mixa ner dem i din smoothie. Perfekt frukost. Tex turkisk yoghurt, banan, blåbär och lite mjölk. Ev några korn socker. Banan går också utmärkt att skiva och frysa in och duger efter det mycket väl i just smoothie eller bakverk.

Lucka 11.
Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

Lucka 12.
Trä köttbullar, korvar, paprikabitar och annat som blivit över på ett spett och pensla med lite grillolja och värm/grilla dem i ugnen. Roligare än att steka ihop i en panna.

Lucka 13
Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.

Lucka 14.
Kokt ris kan stekas i olja tillsammans med lök och bilda perfekt grund för en middag. Fyll på med kyckling, skinka eller vad du har över.

Lucka 15.
Tina upp maten i kylen så tar kylen tillvara kylan. Då är det inte heller lika känsligt att maten blir omedelbart tillredd efter att den tinat.

Lucka 16.
Grädde som är på väg att bli sur kan du baka god mandelkubbe eller kryddkaka av. Har du för mycket grädde hemma så går den att frysas och användas i matlagning.
Här får du recept på mandelkubbe:
2 ägg
3 dl strösocker
150 gram margarin
1½ dl sur grädde eller mjölk
10 rivna bittermandlar
2½ tsk hjorthornssalt
Ca 6 hg vetemjöl
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här
Blanda samman alla ingredienser. Forma degen till en rulle. Lägg kallt.
Skär i lagom tjocka bitar. Pensla med uppvispat ägg och doppa i pärlsocker.

Grädda i 225*.


Lucka 17.
Börjar morötterna bli mjuka. Lägg dem i vattenbad över natten i kylskåp.

Lucka 18
Köp mat efter vilken årstid det är. Nu är vitkålen billig och fin. Gör coleslaw. Gott, billigt nyttigt och mättande tillbehör.
7 dl finstrimlad vitkål
1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig) . Jag använder turkisk yoghurt.
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1-2 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
Det är gott att riva morot i. Ananas är också gott att smaksätta den med. Nötter kan vara gott att blanda i. Variationerna kan vara många. Kolla vad du har i skåpet. Förvaras i kylskåp – håller många dagar.

Lucka 19.
Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåspålägg som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.

Lucka 20
Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.

Lucka 21.
Nötter kan frysas in om du inte ska använda allt direkt. Förvara dem gärna i kylskåp så härsknar de långsammare.

Lucka 22
Allt går att frysa – utom råa ägg (men de kan man knäcka – så kan du frysa dem) Tomater kan du frysa om du hackar ner dem i en förpackning. Att frysa är ett perfekt sätt att ta tillvara mat som man har för mycket av. Mat åldras även i frysen men långsamt så håll koll på hur länge varan du fryser ner klarar sig. Kom ihåg att skriva datum på när du frusit in maten.

Lucka 23.
Klassiska köttfärssåsen blir fiberrikare och mer smakrik om du lägger i lite grönsaker. Kolla in vad du har hemma - paprika, morötter, broccoli. Passa särskilt på att hacka ner och ta tillvara om de börjar bli lätt vissnade. Det går förstås också bra att lägga extra grönsaker i din favoritgryta, gratäng, paj eller soppa också.

Lucka 24.
Ålandspannkaka tycker jag att ska göras på mannagryn, men min diplomatiska ådra sträcker sig till att göra saffranspannkaka av överbliven risgrynsgröt i juletid. Här kommer ett bra recept från Johanna Karlssons blogg.
http://ensmaksak.com/?s=%C3%85lands+pannkaka&submit=S%C3%B6k

Lucka 25.
För många, särskilt utanför Norden är juldagen den stora högtidsdagen under julen. Så jag tillåter min kalender att ha sista luckan idag.
Om man som hos oss älskar lutfisk så är risken liten att det blir något över, men om du trots allt fått rester – gör en restfest av lutfisken i form av en pudding!


Du behöver:
Ca 5 dl lutfisk, kokt benfri
7-8 potatisar, skivade
1 lök, strimlad
2 ägg
3 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Bacon
Gröna ärter
Sallad
Smör

Gör så här:
Varva benfri, kokt lutfisk skuren i mindre bitar, skivad potatis och strimlad lök (som brynts i smör) i en smord form med höga kanter. Översta och understa lagret ska vara potatis.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min.
Strö knaperstekt tärnat bacon över puddingen och servera med gröna ärter, sallad och kanske lite skirat smör.

Inga kommentarer: