söndag, december 09, 2012
Två av mina mjuka julkakor
Tant Lisas Julkaka
Tant Lisa var min granntant i barndomen. Alla ni som sett Lotta på Bråkmakargatan minns tant Berg – och sån var hon min tant Lisa. Hon fanns alltid där. Jag kunde sticka mig över precis när som helst och hon hade egen starkt integritet som jag respekterade högt.
Lisa lagade alltid denna kaka till jul och därför lagar jag den också. Men vi sparar den inte till julen utan njuter av den under adventstiden när vi vill ha något gott till kaffet.
210 gram smör
2 kaffekoppar (kkp) socker
4 ägg
2 ½ kkp vetemjöl
½ tsk bakpulver
Grovhackad mandel och russin
Rör smör och socker pösigt och blanda i ett ägg i sänder under kraftig omrörning. Blanda i vetemjöl och bakpulver, mandel och russin. Grädda ca 1 timm i 175 graders värme.
I år hettade till kakan lite genom att tillsätta en skvätt konjak.
Lycka till!
Engelsk julkaka
Den här klassiska fruktkakan lagar jag alltid till jul. Den blev min första egna jultradition efter att jag flyttat hemifrån. Den vinner på att få stå och mogna ett tag. Gärna flera dagar och den håller galant i tre veckor. Vill man göra den riktigt engelsk så ska den täckas med florsocker glasyr. Jag tycker den är tillräckligt smakrik utan.
150 gram fikon
3 msk konjak
200 gram smör
3 dl brun farin
4 ägg
1 dl russin
15 halverade röda cocktailbär
½ tsk malda nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 tsk malen ingefära
Rivet skal av 1 citron
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fikonen skärs i grova bitar och läggs i blöt i konjaken några timmar. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i sänder under kraftig omrörning. Blanda russin, cocktailbär, citronrasp, fikon, konjak och kryddor och häll i smeten. Rör i mjöl blandat med bakpulver och blanda ner. Häll i smord bröad form och grädda i 150 grader i ca 1 ½ timme. Skär inte kakan förrän efter 3 dagar. Hållbar 2-3 veckor
Happy x-mas!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar