lördag, oktober 24, 2015

Vi fortsätter försvara det goda samhället

Vår uppgift ser ut att bli att granska makten. Katrin har meddelat att hon vill bilda regering med socialdemokraterna och moderaterna. Det blir en ny uppgift för oss att arbeta i opposition. Det kan säkert vara intressant men ovant ska det bli att inte ha möjligheten och verktygen att driva frågor framåt på samma sätt som tidigare. Istället ska vi se till att regeringen håller tempo, följer regelverk och sköter samhället på bästa sätt - annars är det vår uppgift att säga ifrån och visa på alternativ. Vi kommer att fortsätta försvara det goda samhället och jobba seriöst.

fredag, oktober 23, 2015

Ibland tar det tid men det är roligt med resultat

Jag var ordförande för energiutredningen 2007. Då skrev vi att "inriktningen är en likströmsförbindelse med Finland". Ikväll kl 20 kopplas den på och vi kommer förhoppningsvis att ha finsk ström fram till måndag morgon. Det tar lite tid, men det är roligt när det blir resultat.

onsdag, oktober 21, 2015

Det blir en utmaning att fylla tomrummet på kunskap om självstyrelsen efter våra veteraner

Gruppmöte och regeringsförhandlingar har präglat dagen. Idag har vi också haft sista mötet med Självstyrelsepolitiskanämnden för den här mandatperioden. Det var med lite vemod jag klubbade av mötet och tackade medlemmarna för det enorma engagemang och den imponerande kompetens som alla bidragit med. Det kommer att uppstå ett rejält tomrum i självstyrelsekunskap utan Barbro Sundback, Gunnar Jansson, Roger Jansson och Danne Sundman.

lördag, oktober 17, 2015

Jag har starka band till centern från första dagen.







Jag var inte gammal när jag intresserade mig för bokhyllan fylld av "Ålands författningssamling" och tyckte det var högtidligt när han skulle iväg på sammanträde.

Mina första intryck av politiken har jag fått av min fina morbror Wiking Lindbom som under många år var landstingspolitiker och kommunpolitiker i Hammarland.

Han var tillsammans med min pappa en av grundarna av Centern på 1970-talet. (Wiking syns till höger på svartvita bilden)

Mycket har hänt sedan hans aktiva karriär men han följer intresserat med och stöttar och hejar på och fortfarande diskuterar vi politik med entusiasm när vi träffas.

torsdag, oktober 15, 2015

Ge mig en värdefull ålderdom

"När jag inte längre kommer ihåg vad jag heter
När jag inte längre vet skillnad på idag och igår
När min vuxna barn i mina minnen åter har blivit små
När jag inte längre producerar något
Behandla mig också då som en människa
Bry er om mig, ge kärlek, rör vid mig med ömhet
Klockan tickar allt långsammare
En dag slutar den ticka
Men det finns ännu tid dit
Ge mig en värdefull ålderdom" (Okänd)



onsdag, oktober 14, 2015

Rapport från mitt "jobb" på ÅHS

Jag har fått bekanta mig med BB- och gynavdelningen som tar hand om hela kvinnan och på barn- och ungdomsavdelningen som tar hand om så gott som alla sjukdomstillstånd från för tidigt födda upp till 16 ibland 18 åringar och ibland även 25-åringar. Jag besökte lekterapin och enheten för ätstörningar. Vidare till paramedicinska avdelningen där allt från för tidigt födda till patienter under livets slutskede får motorisk träning och stimulans. En avdelning som även inrymmer ergoterapi, hjälpmedelsuthyrning, talterapi och socialkurator.Verksamhet från vaggan till graven och från topp till tå för både grava och lindrigare fysiska begränsningar.
Sen var jag med på avdelning 2a dvs geriatrisk rehabilitering, ortopedi och neurologi för våra äldre och 2b som har motsvarande verksamhet för patienter i arbetsför ålder. Sen var det dags för demens och konfusion för dem som hjärnan blivit skör hos och där rum och tid flyter ihop. Hela kroppen angrips av demens man kanske ser men förstår inte vad man ser, man kanske hör men förstår inte vad man hör och det finns många olika typer av demenssjukdomar många är aggressiva eftersom de inte kan ge uttryck för smärta. Enheten har en relativt ny minnesmottagning som är under utveckling och som ska kunna göra tester och ge rådgivning och på så sätt minska trycket på avdelningen.
Sen kom turen till palliativa verksamheten. Palliativ vård kan antingen vara vara i tidig fas för att lindra lidande och främja livskvalitén eller en avslutande fas då man inte gör något för att förlänga livet men se till att patienten har det så bra som möjligt under tiden som är kvar. Så avdelning 1 b med medicinsk rehabilitering.
Ytterligare hann vi med medicinska avdelningen med 30 platser i tre moduler som tar emot patienter främst från akuten och intensiven. Avdelningen påverkas mycket av hur väl äldrevården och kompetensnivån i kommunerna.
Jag fick också vara på medicinska polikliniken och bekanta mig med alla sju olika verksamheter som finns inom den: diabetes, hud och neurologi, hjärtmottagning, endoskopi, lung- och sömnapné, antikoagulans och behandlingsenheten som tar emot ordinationer för olika behandlingar som dropp, injektioner och ryggmärgsprov tex. och endokrinologi. Den här polikliniken är som många andra verksamheter - rätt dyr i konsumtionsavgifter men sparar in genom att färre behöver komma till akuten och in på avdelningen och framför allt för en bättre livskvalitet och trygghet i att klara sin sjukdom själv.
Dagen avslutades på onkologen. Där 190 ålänningar som insjuknar i cancer årligen får sin behandling.
Det har varit en intensiv men oerhört givande och omtumlande dag. Jag har lärt mig massor och har mycket att fundera över.
Tankar som kanske kunde göra vår fina sjukhusvård ännu bättre. Spontant har jag mötts av mycket stolthet över verksamheten, varmt engagemang för sitt jobb, enorm flexibilitet motivation för utveckling och att lära mer och stark drivkraft.
Vi har enormt mycket kompetens, ambitiösa människor och vilja att göra det goda ännu bättre - mycket att vara rädda om och att vara ödmjuka inför. Trots att jag hunnit se otroligt mycket så har jag inte sett allt som vi har inom ÅHS. På fredag hoppas jag få komma till psykiatrin och resten av ÅHS hoppas jag hitta ett senare tillfälle för.
Tusen tack till alla inblandade att jag fick tillfälle att vara med er idag!
Jag har lärt mig mycket och många tankar dansar i min hjärna just nu. Jag kommer att dela med mig av mina intryck och tankar om framtiden vart efter allt har fått smälta in.

I morgon torsdag fortsätter jag "jobba" på kirugiska avdelningen, polikliniken, akuten och tandvården.
På fredag blir det dags för psykiatriska enheten. så spännande och viktigt!








tisdag, oktober 13, 2015

Att tala om sandlåda - om politiskt trams - är att kränka barnen.

Sluta tala om sandlåda - ifall du menar att något är barnsligt eller saknar mognad.
Jag vill med bestämdhet säga att det kränker barnen!
Jag har idag varit på dagis och "jobbat" och kan konstatera att skulle vi vuxna uppträda som barnen gör gentemot varandra, om vi skulle vara lika varmhjärtade och om vi skulle vara lika öppna för förändring och ta saker och ting naturligt så skulle världen se betydligt bättre ut.
Jag pratade med 3-6 åringar i morse om politik. De undrade varför jag är talMAN när jag är kvinna. Deras högsta önskan var att det inte skulle bli krig och att vi ska ta väl hand om flyktigarna som kommer till Åland så småningom och att ingen borde vara utan tak överhuvudet eller hungrig Smiley heart. Underbara barn!!! Så kloka, varma och kärleksfulla.


måndag, oktober 12, 2015

Relationen vi skapat till republikens president är oerhört viktig!

Vi har haft många celebra besök på Åland den senaste perioden.
Särskilt glada är vi över den fina relation som vi skapat till republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio.

Presidenten har en särskild roll på Åland. Dessutom är ju presidenten en erfaren och "tung" politiker som det är viktigt är informerad om hur vi ser på olika frågor på Åland och som kan hjälpa oss där det behövs.

söndag, oktober 11, 2015

11 362 röster - ett röstrekord och en riktig folkrörelse

11 362 röster - så många lyckades vi engagera i EU-valet 2014.

En fantastisk kampanj som blev en folkrörelse.Vi har lyckats öka intresset och valdeltagandet för EU valet från 2004 då 35,6% röstade till 48,3% 2009 till 57,3% 2014. Allra fligitast röstade man i Lumparland med imponerade 67,5%.

Det var ett personligt röstrekort utan like.

Framförallt så bevisar det att det inte går för Åland att uppnå en parlamentsplats av egen kraft.

Ålänningarna mobiliserade sig och försöket sitt yttersta. Jag fick 10012 röster av er ålänningar, Nästan 90% av alla avgivna röster fick jag, allra störst var stödet i Sottunga, Geta och Hammarland och ändå blev vi utan representation. Allra flitigast röstade kvinnorna.

Nu får vi kavla upp ärmarna och glädjas åt att Åland visat att Europaparlamentsplatsen är viktig och att Finland behöver delas in i valkretsar på samma sätt som i riksdagsvalet, så att det demokratiunderskott som idag råder där Åland är utan beslutanderätt inom unionen rättas till.

Heja Åland!

fredag, oktober 09, 2015

Några spontana tankar efter att jag "jobbat" inom äldrevården

Några spontana reflektioner efter mina dagar i äldreomsorgen. Intrycken är många och tankarna ännu fler men här har jag tecknat ner en del.

Målet i äldreomsorgen borde vara att livet ska levas ända till slutet.
Ensamheten behöver lägga fokus vid. Både när vi politiskt gör vårt bästa för att alla ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Vi behöver lägga till – så länge man VILL. Flera äldre har uttryckt uppskattning att få vara tillsammans med andra äldre och att man riskerar att bli väldigt ensam när man bor hemma. Även på boenden så finns risken att man känner sig ensam. Äldre som är ”klara” känner att de har ett mycket litet utbyte av sina vänner på boendet eftersom en del inte hör, andra inte klarar av att föra ett samtal med innehåll.

Jag önskar man kunde jaga klockan mindre. Min känsla är att personalen upplever att vissa uppgifter ska vara slutförda innan man lämnar över till nästa pass. Eftersom verksamheten pågår dygnet runt. Visserligen är det färre personal vissa tider, men det vore härligt om inte allt måste göras på så bestämda tider. Tänk om det var beroende på hur de äldre mår som i högre grad fick styra vad man hinner med. Har någon behövt lite extra uppmärksamhet en kväll så kan någon annan bli omskött lite senare istället, kanske rent av utfört av någon i nästa pass. Det borde minska stressen. Efter att ha pratat med några boende skulle jag unna dem större flexibilitet. Det här framförs ofta av anhöriga också.

”Terapin” som var en deltids tjänst före ombyggnaden av Trobergshemmet har dragits in och verksamheten som även innefattat äldre som inte bor på hemmet har ersatts med mera fysioterapi. Förhoppningen är numera att sysselsättandet ska ingå som en naturlig del i verksamheten på de olika avdelningarna. Det verkar fungera olika bra på olika avdelningar och de flesta hävdar att det inte hinns med och blir det första som läggs åt sidan när tiden inte räcker till. På Hammargården har men denna höst ett försök med en deltidstjänst som sysselsätter både de boende men också äldre utifrån med sittdans, lekar och annan sysselsättning. För att undvika att den ordinarieverksamheten inte ska lämna bort sysselsättandet av de äldre ska varje boende utöver detta få minst sammanlagt en timmes sysselsättning i veckan av ”sin” personal.

För att våra äldre ska kunna få mer sysselsättning behöver vi skapa lösningar. Vi behöver hitta motiverade resurser som skulle komma och umgås med våra äldre. Ungdomar som saknar sysselsättning och lyfter arbetslöshetsunderstöd borde avkrävas att vara ett par- tre timmar om dagen i äldreboende för att spela kort, gå ut och gå, läsa tidningen eller prata lite med våra äldre. Lunch eller middag kunde med fördel ingå och skulle avnjutas tillsammans med de boende. Räcker de unga till kunde de även engageras i skolor, dagis, andra omsorgsverksamheter och eftis för att utgöra en extra resurs. Det är bra för unga att känna att de behövs och att vara tvungen att uträtta något för att få ersättning. Dessutom borde pigga pensionärer koordineras till meningsfulla uppgifter där de kan vara med och hjälpa till.


Tubberöds serviceboende i Tjörn i Sverige som visades i programmet Landgång i TV 1.10 verkade helt fantastiskt. Trivsamt både för personal och äldre. Verksamheten bedrivs som en intraprenad. Vilket betyder att den är kommunalt ägd och personalen är kommunalt anställd men verksamheten har ett långtgående eget ansvar för budget och verksamhet. Personalen äter alla måltider med de boende och ser det samtidigt som ett bra tillfälle att hinna följa upp hur de mår dessutom behöver de äldre hjälp med att hålla igång samtalet eftersom inte alla hör och en del minnessvaga rör till diskussionerna emellanåt. Personalen har på detta sätt också en bra koll på hur alla äter. Maten är lagad på plats och är extra näringsrik och anpassad i konsistens för att passa de äldre. Serviceboendet är ett öppethus för äldre, så även de som inte bor där kan vara med i verksamheten till vissa delar.

De verksamheter jag besökt skiljer inte allt för mycket från drömmen i Tubberöd. Åtminstone skulle den inte behöva det. Det mesta finns redan. Personalresursen på Tubberöd är, om man räknar den rakt av 0,5. Faktiskt lägre än på tex Trobergshemmet. Däremot så verkade de boende vara väldigt pigga och många lättskötta på Tubberöd, så personaltätheten går inte riktigt att jämföra. Många rutiner som finns på Tubberöd finns redan i dag på våra äldreomsorger eller är på väg att införas. Att ta tillvara pigga pensionärer som vill göra något meningsfullt för att sysselsätta och vara sällskap åt våra äldre vore väl värt att jobba vidare med.

Jag har fått uppleva oerhört mycket när jag har ”jobbat” inom äldreomsorgen. Fått höra om det som fungerar fantastiskt och områden där det finns utrymme för förbättring. Jag har fått del av ångestfulla berättelser från personal som känner sig otillräcklig varje gång hon går in i en boendes rum för att det finns så mycket som väntar som hindrar henne från att sitta ner en stund och ta tanten eller farbrorn i handen. Jag har också hört äldre som konstaterar att personalen har så bråttom så den äldre känner sig både ensam och i vägen. Mest av allt har jag mötts av mycket kärlek både till arbetet och till de boende och en stolthet över arbetet som bedrivs blandat med en känsla av otillräcklighet.

Det är ett imponerande arbete som görs inom äldreomsorgen. En fantastisk kunskap och kvalitét finns. Den enklaste lösningen för att sysselsättningen och stimulansen för de äldre skulle öka så är förstås mer personal, bara man visste var man kunde ta pengarna ifrån. Jämför vi bemanningen på våra äldreboenden så är den bättre än i de flesta andra kommuner i Sverige och i Finland. Lyckas inte det och kanske oavsett så finns det områden där man säkert kan jobba på nya sätt för att minska stressen och höja trivseln och kvalitén ytterligare.

Första steget skulle vara att få in arbetslösa ungdomar i äldrevården och uppmuntra pensionärer att komma på besök och umgås med de boende. Boendet är våra äldres hem och de behöver stöd för att få sina liv fyllda med innehåll.

Vad tycker du?

Tusen tack till Trobergshemmet och till Hammargården för att jag fick vara med i er verksamhet och lära mig massor om er vardag. Det var mycket värdefullt.

På bilden jag och en av centerns grundare Wiking Lindbom.

torsdag, oktober 08, 2015

Dumt att slänga pengar i komposten eller slasken - tips för att minska matsvinnet

Varje år slängs cirka 25 kilo fullt ätbar mat per person – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Då är inte det som hälls ut i slasken inräknat. Förutom att det är dumt att slänga pengar i sophinken är svinnet dåligt för miljön. Ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö är att minska sitt svinn.
Kommer du ihåg min adventskalender om matsvinn med tips?

Här får du alla luckor på en gång:

Tipsen bygger på egna erfarenheter, klokskap jag hittat på olika platser på nätet och tips jag minns från när jag läst Annica Tribergs bok ” 100 sätt att rädda maten”.

Lucka nummer 1
Tråkiga ostkanter och den sista ostbiten som du inte längre får vettiga skivor från kan du riva ner och frysa in. Bra att ha när man är sugen på varm smörgås, eller ska grädda en gratäng, paj eller pizza.

Lucka 2
Har du rester av olika sorters mjöl i skåpet – passa på att baka ett gott och unikt bröd.

Som ett basrecept med 5 dl vätska behöver du 12-14 dl mjöl knappt hälften ska gärna vara vetemjöl. 1 paket jäst, 1 ½ msk salt 1 tsk honung, sirap eller socker. Bröd kan dessutom smaksättas med torkade frukter, nötter , frön eller rivna morötter eller brödkryddor allt efter tycke och smak.
Värm vätskan till 37 grader (om du använder färsk jäst annars till 42 grader) Om du använder torrjäst blandas den med mjölet. Färsk jäst löser du direkt i vätskan. Tillsätt resterande ingredienser och knåda ordentligt och låt jäsa 1 timme i degbunken. Baka ut fyra längder och låt dem jäsa ytterligare minst 30 minuter.

Grädda bröden först i 200 grader ca 20 minuter. Knacka under brödet – låter det ihåligt så är det klart. Väljer du att forma mindre bullar räcker det med 10-12 minuters gräddningstid. Ta en duschflaska och duscha vatten över bröden när de gräddat ca 5 minuter – så slipper du pensla. Vill du ha frön åp bröden så penslar du med mjölk eller ägg efter sista jäsningen och strör över fröna.
Du kan också kalljäsa degen. Ett sätt att få färskt frukostbröd på helgen. Då har du kall vätska men bara hälften så mycket jäst. Låt jäsa i kylen över natten. Baka ut, jäs längderna och grädda.
Lycka till!


Lucka 3.
Följ din inköpslista när du handlar. Handla inte när du är hungrig. Annars hamnar lätt mycket extra varor i korgen som du blir sugen på, men som du kanske inte behöver.

Lucka 4,
Nybryggt kaffe hälls direkt över och förvaras i termos. På så sätt tar du tillvara allt kaffe som du bryggt.

Lucka 5
Turkisk yoghurt har vi alltid hemma. Fungerar istället för creme fraiche och går att använda till nästan allt. Vi äter det till frukost som yoghurt, mixar bär med den och lite socker och får en god dessert, bas i smoothies och går utmärkt att röra ner i maten och göra såser av.

Lucka 6.
Stormkokar du pastan från igår en halv minut och ringlar lite olivolja över den blir den som nykokt.

Lucka 7.
När du köper dill. Köp en rejäl förpackning, använd det du behöver och hacka resten och frys ner så har du dill tillhands när du behöver nästa gång.

Lucka 8.
Har du ost och skinka över, eller nåt annat du gillar. Låt varma smörgåsen få komma till heders igen. Klassikern har ett lager senap på brödet och några skivor tomat. 200 graders ugn i 5-10 minuter.

Lucka 9.
Finns det ett tillredningskök på ditt jobb? Föreslå att ni får köpa hem mat som blivit över för en billig peng - maten tas tillvara och hemma får ni tid över när ni inte behöver fixa maten varje dag.

Lucka 10.
Har du bananer som börja se lite tråkiga ut – ta vara på dem och mixa ner dem i din smoothie. Perfekt frukost. Tex turkisk yoghurt, banan, blåbär och lite mjölk. Ev några korn socker. Banan går också utmärkt att skiva och frysa in och duger efter det mycket väl i just smoothie eller bakverk.

Lucka 11.
Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

Lucka 12.
Trä köttbullar, korvar, paprikabitar och annat som blivit över på ett spett och pensla med lite grillolja och värm/grilla dem i ugnen. Roligare än att steka ihop i en panna.

Lucka 13
Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.

Lucka 14.
Kokt ris kan stekas i olja tillsammans med lök och bilda perfekt grund för en middag. Fyll på med kyckling, skinka eller vad du har över.

Lucka 15.
Tina upp maten i kylen så tar kylen tillvara kylan. Då är det inte heller lika känsligt att maten blir omedelbart tillredd efter att den tinat.

Lucka 16.
Grädde som är på väg att bli sur kan du baka god mandelkubbe eller kryddkaka av. Har du för mycket grädde hemma så går den att frysas och användas i matlagning.
Här får du recept på mandelkubbe:
2 ägg
3 dl strösocker
150 gram margarin
1½ dl sur grädde eller mjölk
10 rivna bittermandlar
2½ tsk hjorthornssalt
Ca 6 hg vetemjöl
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här
Blanda samman alla ingredienser. Forma degen till en rulle. Lägg kallt.
Skär i lagom tjocka bitar. Pensla med uppvispat ägg och doppa i pärlsocker.

Grädda i 225*.


Lucka 17.
Börjar morötterna bli mjuka. Lägg dem i vattenbad över natten i kylskåp.

Lucka 18
Köp mat efter vilken årstid det är. Nu är vitkålen billig och fin. Gör coleslaw. Gott, billigt nyttigt och mättande tillbehör.
7 dl finstrimlad vitkål
1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig) . Jag använder turkisk yoghurt.
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1-2 tsk honung
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
Det är gott att riva morot i. Ananas är också gott att smaksätta den med. Nötter kan vara gott att blanda i. Variationerna kan vara många. Kolla vad du har i skåpet. Förvaras i kylskåp – håller många dagar.

Lucka 19.
Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåspålägg som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.

Lucka 20
Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.

Lucka 21.
Nötter kan frysas in om du inte ska använda allt direkt. Förvara dem gärna i kylskåp så härsknar de långsammare.

Lucka 22
Allt går att frysa – utom råa ägg (men de kan man knäcka – så kan du frysa dem) Tomater kan du frysa om du hackar ner dem i en förpackning. Att frysa är ett perfekt sätt att ta tillvara mat som man har för mycket av. Mat åldras även i frysen men långsamt så håll koll på hur länge varan du fryser ner klarar sig. Kom ihåg att skriva datum på när du frusit in maten.

Lucka 23.
Klassiska köttfärssåsen blir fiberrikare och mer smakrik om du lägger i lite grönsaker. Kolla in vad du har hemma - paprika, morötter, broccoli. Passa särskilt på att hacka ner och ta tillvara om de börjar bli lätt vissnade. Det går förstås också bra att lägga extra grönsaker i din favoritgryta, gratäng, paj eller soppa också.

Lucka 24.
Ålandspannkaka tycker jag att ska göras på mannagryn, men min diplomatiska ådra sträcker sig till att göra saffranspannkaka av överbliven risgrynsgröt i juletid. Här kommer ett bra recept från Johanna Karlssons blogg.
http://ensmaksak.com/?s=%C3%85lands+pannkaka&submit=S%C3%B6k

Lucka 25.
För många, särskilt utanför Norden är juldagen den stora högtidsdagen under julen. Så jag tillåter min kalender att ha sista luckan idag.
Om man som hos oss älskar lutfisk så är risken liten att det blir något över, men om du trots allt fått rester – gör en restfest av lutfisken i form av en pudding!


Du behöver:
Ca 5 dl lutfisk, kokt benfri
7-8 potatisar, skivade
1 lök, strimlad
2 ägg
3 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Bacon
Gröna ärter
Sallad
Smör

Gör så här:
Varva benfri, kokt lutfisk skuren i mindre bitar, skivad potatis och strimlad lök (som brynts i smör) i en smord form med höga kanter. Översta och understa lagret ska vara potatis.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min.
Strö knaperstekt tärnat bacon över puddingen och servera med gröna ärter, sallad och kanske lite skirat smör.

onsdag, oktober 07, 2015

Kulturen ger människan ett rikare liv

Kulturen ger människan ett rikare liv. Den gör gott i själen och är en hälsosam motpol till oron, ytligheten och brådskan som frodas i våra samhällen. Kultur behövs i många olika former och långt är det du själv som avgör vad du tycker att är kultur och vad som är viktig kultur för dig. Bilderna är bara några exempel och de kunde vara oändligt många. Jag sjunger i kör, går gärna och ser teater, älskar hantverk och imponeras och berörs av många former av konst. Jag har sett Mamma Mia och kommer att se den igen. Kulturen ska vara fri. Kulturen får vara kommersiell men det ska också finnas möjlighet att utöva och ta del av kultur som är smal och som inte "lönar sig". Inget är bättre än det andra. All kultur behövs. Kultur är också vårt kulturarv och vårt språk. Kunskap skapar trygghet och gör oss mer toleranta och öppna för det som är annorlunda. Kultur förenar och via kultur och olika föreningar suddas gränser mellan nationaliteter och språk ut - inom kulturen finns många uttrycksformer. Om du tycker jag behövs inom politiken så behöver jag din röst. Kulturen behöver också en röst.

tisdag, oktober 06, 2015

Fotbollen är fantastisk!

Fotboll är fantastiskt. Engagerar många barn och ungdomar. Skapar fina och bestående nätverk mellan föräldrar. Skapar gemenskap och uppmuntrar till rörelse även högre upp i åldrarna. Ger möjligheter till storsatsningar och en elitkarriär. Är en viktig faktor för idrottsturismen. Är väldigt viktig kontaktskapare skapar gemenskap mellan politiker. Kan göra ett helt samhälle känt. Det här gäller inte bara fotboll. All idrott behövs. Både för juniorer, vardagsmotionärer och elitidrottare. Vikten av vardagsmotion behöver få mer uppmärksamhet - det minskar sjukdom och lidande, gör befolkningen smartare och sparar massor med pengar som kan användas klokt. Tycker du att jag behövs i politiken. Att idrotten behöver en röst. Då behöver jag din röst. Förhandsröstningen pågår. Du behöver bara ha ditt id.

måndag, oktober 05, 2015

Rapport från skolans värld

Kollegiemöte pågick när jag kom till Källboskola förra veckan. Jag värmdes av sättet man tilltalade varandra. Det var artiga fraser, ”vill gärna”, ”helt ok” ”roligt” var uttryck jag hörde flera gånger. Föräldrar hade framfört önskemål och det hade lärarna snappat upp och lyssnat på och nu ville man hitta en lösning för att tillgodose dem. Några klasser skulle iväg på temadag – vandring i skogen – Arboretum. Jag började i en fyra. Tabellräkning och huvudräkning, lekar och övningar blandades. När de tog fram böckerna och jobbade vidare passade jag på att smyga vidare till specialundervisningen där olika kombinationer av ljud med vokaler övades med hjälp av ett dataprogram. Något helt nytt för mig förstås som inte jobbat i skolan på tjugo år. Dagen fortsatte med geografi, texilslöjd, mera matte, träslöjd och förstås en matrast där tydliga system och rutiner hjälpte för att lugna ner en ofta ganska rörig situation. Följande dag var jag i Kyrkby högstadieskola i Jomala och ”skuggade”. Jag fick ta del av samordnad specialundervisning och en religionslektion. På specialundervisningen var fyra elever hos en specialklasslärare och en assistent. Tre av dem skrev prov som de missat på grund av sjukdom och en jobbade med matematik. Någon egentlig specialundervisning fanns det inte utrymme för, det kanske var mera stödundervisning. Något som vi diskuterade efteråt. ”Tre stegs stödet” som skall införas inom den närmaste framtiden är efterlängtat och förväntningarna finns på det att det ska ge större utrymme för speciallärarna att verkligen ägna sig åt specialundervisning i högre grad. Religionsundervisningen fängslade ungdomarna med diskussioner om sista smörjelsen inom katolska kyrkan för att gå över till ortodoxa kyrkans lära och hur en första bekantskap med den. Tack lärarföreningen för att ni ger oss politiker tillfälle att komma och skugga er och att för att ni så generöst låter oss fråga och tålmodigt besvarar funderingar om allt från läxor, mobbing till anpassad lärokurs.

söndag, oktober 04, 2015

De flesta ville prata om kvinnors pensioner

Majoriteten av mina samtal handlade om pensioner - främst kvinnors. Om oron att klara sig, om sorgen över att inte vara ekonomiskt självständig trots ett helt liv i arbete. Om funderingar kring prioriteringen att jobba ett år till trots att både kroppen och orken sinar men pensionen skulle bli 142 euro högre i månaden vägt mot att ta tillvara livet och njuta av lite ledighet så länge man orkar. Om frustrationen över att jobba 70% i ett lågavlönat yrke och möta unga som tjänar samma och väljer att inte jobba eftersom de klarar sig väl på arbetslöshetsersättningen. Vi pratade också om vikten av tidigt stöd i familjearbetet, insatser som ger mångfalt tillbaka och problematiken med köer inom ÅHS, om problemen med tillgänglighet för människor med olika funktionsvariationer och vikten av att vara observant och tänka på det vid alla beslut. (Jag kunde genast konstatera att borden som användes i Maxinge under evenemanget var tex helt omöjliga att nå upp till om du sitter i rullstol). Längre parkeringstider kunde ge mer handel till Mariehamn och funderingar kring varför sociala sektorn på Åland inte har tillgång till tjänstebilar när tekniska sektorn har det? .... och så var det några som ville prata om mitt hår...snart är det klart för att bli peruk. Det börjar bli långt och jobbigt nu men min frisör och jag har kommit överens om 10 cm till... Smiley smile Det var speed-dating på Maxinge igår. Särskilt trevlig var kommentaren om att speeddating inte behövs i vårt nära samhälle. "Jag vet att jag kan kontakta dig när jag har ett ärende". Det var fint!

lördag, oktober 03, 2015

Det går att ändra på EU med det kräver engagemang och närvaro

Det går att få EU på andra tankar men man måste vara närvarande och övertygande. När vindparken i Båtskären skulle uppföras så lämnades det in en klagan till EUkommissionen om att denna satsning skulle utrota den mycket sällsynta fågelarten alförrädaren. Jag tog hjälp av sakkunskapen och fick argument som visade att det inte stämmer. Alförrädaren flyger inte så högt att den slås ihjäl av snurrorna, alförrädaren blir skrämd av plötsliga ljud men kommer att vänja sig vid vindsnurrornas mototona susningar osv. Tillsammans med tjänstemän från Åland och Finland hade jag som minister ett möte med företrädare för kommissionen och lade fram alla argument som visar på orimligheten i det som det klagas över. Mötet slutade med att kommissionen tog till sig vad vi sagt och föreslog ett skyddsområde på en annan plats istället. Idag snurrar vindkraften och förser oss med förnyelsebar energi samtidigt som området runt Båtskären är oerhört fågelrikt, bland de rikaste i hela Finland. Tycker du att jag behövs i politiken så behöver jag din röst. Förhandsröstningen börjar i dag. Du behöver bara ditt id.

torsdag, oktober 01, 2015

Ta iland de två miljoner kryssarna med ett färdigt upplevelsepaket

En inspirerande dag med Thailands ambassadör Rachanant Thananant. Det var förstås mycket trevligt att berätta att åländska Optinova för en månad sedan köpte en fabrik norr om Bankok. Ambassadörer är alltid så intressanta gäster. Oerhört beresta och världsvana människor med imponerande erfarenheter. Ambassadören var förvånad över att vi inte satsade mer på att skapa bekväma färdiga paket med fast pris inkluderande rundturer, mat, sevärdheter och övernattningar tillsammans med rederierna. Även om rederierna förstås har ett intresse att få gästerna att stanna ombord så skulle passagerarna totalt sätt spendera lika mycket tid ombord även om de gjorde en paus i resan för en extra upplevelse. Han var helt säker på att turister från Asien när de ändå är i Stockholm eller Helsingfors skulle vilja göra en avstickare till något så exotiskt som Åland. Det rör sig om ett par miljoner passagerar som kryssar. Låt oss ta tillvara inspirationen och jobba vidare på den! Det verkar mycket klokt!